Tips & Advies

Een diamant voor het leven

Diamant van de beste kwaliteit nader bekeken.

Diamant is het kostbaarste geschenk van onze aarde. Gecreëerd door de natuur zelf waardoor elke steen uniek is.
Om de kwaliteit van een diamant te kunnen bepalen moeten we de ” 4 C’s ” kennen:
. De slijpvorm of cut.
. De kleur of colour.
. De zuiverheid of clarity.
. Het karaatgewicht of caratweight.
Deze 4 kwaliteitsnormen spelen de voornaamste rol bij de waardebepaling van de diamant.

De slijpvorm:
Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. De meeste diamanten zijn in 58 facetten geslepen. Een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering. Het model ( de slijpvorm ) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak.
De lichtreflectie in een diamant: Door de slijpvorm krijgt een diamant z’n lichtreflecterende eigenschappen.
. Wanneer de diamant precies in de juiste verhoudingen is geslepen wordt het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere. Alle licht reflecteert dan via de bovenkant van de diamant.
. Als de diamant te dik is geslepen, gaat het licht deels langs de onderkant verloren.
. Als de diamant te vlak is geslepen, ontsnapt het licht al aan de steen nog voordat het door een ander facet wordt terruggekaatst.
Een voorbeeld van enkele bekende slijpvormen van een diamant: Briljant, Markies, Peer, Princess, Ovaal, Hart, Emeraude, Baguette.

De kleur:
Kleurloos is het mooist. Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal volkomen zonder kleur, dus puur wit te zijn. Alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking. Zo’n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen in diamant vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld. De kleuren krijgen een quotering in de vorm van een letter. Zo begint de tabel aan de letter D, voor de fijnste witte diamant, en daalt verder naar de gekleurde diamanten die beginnen vanaf de letter I.

De Zuiverheid:
Diamant schittert meer dan welke andere edelsteen ook. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Want dan staat niets de lichtinval in de weg. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig is en vrij van insluitsels. Dit naar het oordeel van een geoefend vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Geringe insluitsels doen echter geen afbreuk aan de schoonheid van een diamant. Hij blijft daarmee net zo duurzaam. Ook voor het onderscheiden van zuivere en minder zuivere diamanten heeft men een schema samensgesteld:
. IF: Internally flawless / loepzuiver.
. VVS 1 – VVS 2: Very, very small inclusions / zeer, zeer klein insluitsel.
. VS 1 – VS 2: Very small inclusion / zeer klein insluitsel.
. SI: Small inclusion / Klein insluitsel.
. P: Piqué / zichtbare insluitsel.

Het karaatgewicht:
Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 punten. Dus een diamant van 75 punten weegt 0.75 ct.
Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor als het erom gaat z’n waarde te bepalen.
Maar twee diamanten met een gelijk gewicht kunnen toch een verschillende waarde hebben. Dat hangt af van hun kwaliteit.
En diamanten van goede kwaliteit kunnen in elk gewicht voorkomen.

Denk bij diamant altijd eerst aan de kwaliteit. Wij kunnen u er alles over vertellen. Hierbij kunnen wij u de 4 C’s uitvoerig uitleggen en tevens u de diamanten laten zien van bijzondere goede kwaliteit.

Rhodium: Waarom krijgt witgoud soms een gelige schijn?

Witgoud 18 kt bestaat voor 75% uit fijn goud dat een gele kleur heeft. Deze gele kleur wordt onderdrukt via legering met witte metalen (zink, palladium, nikkel…), maar het metaal is niet 100% wit. Witgouden juwelen worden daarom afgewerkt met een extra witte deklaag van Rhodium. Bij intensief gebruik, vooral bij armbanden en ringen kan de rhodiumlaag slijten. De Rhodiumlaag moet dan vernieuwd worden.